NUH
NUH YENİ
kocaeli kaya
ATAKENT CİHAN HASTANESİ

ARICILIK ALANINDA ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ

YAŞAM 30.04.2021 - 17:03, Güncelleme: 02.06.2021 - 17:09
 

ARICILIK ALANINDA ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ

TÜBİTAK Uluslararası Sanayi Ar-Ge projeleri destekleme programı kapsamında Türkiye, İtalya ve İspanya’nın iş birliği çalışmalarını içeren EUREKA Projesi hayata geçiyor. Bu kapsamda bir firma ile Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) iş birliği ile hazırlanan inovasyon projesi desteklenmeye hak kazandı.

ARICILIK ALANINDA ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ   EUREKA Programı kapsamında TÜBİTAK/TEYDEP 1509 projesiyle Türkiye, İtalya ve İspanya ortaklığında sürdürülecek olan “Arı Kolonisinin Gelişimlerinin Desteklenmesi Amacıyla Sıvı Formda Proteinli, Probiyotik Katkılı Yenilikçi Arı Yemi ve Yemlik Ürünlerinin Geliştirilmesi” isimli inovasyon projesinde Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) danışmanlığın yanı sıra Türkiye tarafındaki saha çalışmalarını yürütecek. Sanayi İşbirlikleri Ağı EUREKA programı, pazar odaklı, kısa sürede ticarileşebilecek ürün ve süreçlerin geliştirilmesine yönelik projelerin desteklendiği uluslararası Ar-Ge destek programıdır. EUREKA, Avrupa ülkelerindeki sanayi ve araştırma kuruluşlarının dünya pazarlarındaki rekabet gücünü artıracak ileri teknolojilerin, ürünlerin ve hizmetlerin araştırılması ve geliştirilmesini, ülkeler arasında ortak projeler oluşturulmasını ve yürütülmesini teşvik etmek için kurulan uluslararası iş birliği platformudur. 9200117 nolu “Arı Kolonisinin Gelişimlerinin Desteklenmesi Amacıyla Sıvı Formda Proteinli, Probiyotik Katkılı Yenilikçi Arı Yemi ve Yemlik Ürünlerinin Geliştirilmesini” hedefleyen proje, uluslararası düzeyde arıcılık sektörüne katkı sağlayacak. Özellikle arı kolonisinde yavru beslemede büyük önem arz eden protein ve probiyotik katkılı yemin koloni verimliliğini önemli ölçüde arttıracağı bekleniyor.   ARI KOLONİLERİ İÇİN DEĞİŞEN İKLİM KOŞULLARINA KARŞI ÖNLEM Son dönemde iklim değişimlerinden dolayı bitkilerin yeterince nektar ve polen salgılayamadıkları bundan dolayı da ek besleme de proteinin önemi giderek artmaktadır. Proje kapsamında; belirtilen bu sorunlar ele alınarak, arıların konakladığı iklim şartları da gözetilerek arıların verimini arttırmaya yönelik hem yenilikçi yem formu, hem de yemlerin uygun yemlik formları üzerinden probiyotik katkılı proteinli sıvı arı yemi beslenmesi üzerine çalışmalar yapılacak.   KOLONİ BAŞINA VERİM ARTACAK  Protein, bal arılarının yavru geliştirmesi için oldukça önemlidir. Eğer protein krizleri oluşursa bakıcı işçi arılar larvalar için besin üretemez ve larvaları besleyecek duruma geldiklerinde genç larvaları tüketmeye başlarlar. Bunun önüne geçmek için ek beslemede proteinli arı yemleri kullanmak veya polen ile besleme yapmak gerekmektedir. Bu proje Türkiye’de koloni başına verim düşüklüğü sorununa da çözüm olacak bir inovasyon projesidir.  
TÜBİTAK Uluslararası Sanayi Ar-Ge projeleri destekleme programı kapsamında Türkiye, İtalya ve İspanya’nın iş birliği çalışmalarını içeren EUREKA Projesi hayata geçiyor. Bu kapsamda bir firma ile Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) iş birliği ile hazırlanan inovasyon projesi desteklenmeye hak kazandı.

ARICILIK ALANINDA ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ 

 EUREKA Programı kapsamında TÜBİTAK/TEYDEP 1509 projesiyle Türkiye, İtalya ve İspanya ortaklığında sürdürülecek olan “Arı Kolonisinin Gelişimlerinin Desteklenmesi Amacıyla Sıvı Formda Proteinli, Probiyotik Katkılı Yenilikçi Arı Yemi ve Yemlik Ürünlerinin Geliştirilmesi” isimli inovasyon projesinde Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) danışmanlığın yanı sıra Türkiye tarafındaki saha çalışmalarını yürütecek.

Sanayi İşbirlikleri Ağı EUREKA programı, pazar odaklı, kısa sürede ticarileşebilecek ürün ve süreçlerin geliştirilmesine yönelik projelerin desteklendiği uluslararası Ar-Ge destek programıdır. EUREKA, Avrupa ülkelerindeki sanayi ve araştırma kuruluşlarının dünya pazarlarındaki rekabet gücünü artıracak ileri teknolojilerin, ürünlerin ve hizmetlerin araştırılması ve geliştirilmesini, ülkeler arasında ortak projeler oluşturulmasını ve yürütülmesini teşvik etmek için kurulan uluslararası iş birliği platformudur. 9200117 nolu “Arı Kolonisinin Gelişimlerinin Desteklenmesi Amacıyla Sıvı Formda Proteinli, Probiyotik Katkılı Yenilikçi Arı Yemi ve Yemlik Ürünlerinin Geliştirilmesini” hedefleyen proje, uluslararası düzeyde arıcılık sektörüne katkı sağlayacak. Özellikle arı kolonisinde yavru beslemede büyük önem arz eden protein ve probiyotik katkılı yemin koloni verimliliğini önemli ölçüde arttıracağı bekleniyor.

  ARI KOLONİLERİ İÇİN DEĞİŞEN İKLİM KOŞULLARINA KARŞI ÖNLEM

Son dönemde iklim değişimlerinden dolayı bitkilerin yeterince nektar ve polen salgılayamadıkları bundan dolayı da ek besleme de proteinin önemi giderek artmaktadır. Proje kapsamında; belirtilen bu sorunlar ele alınarak, arıların konakladığı iklim şartları da gözetilerek arıların verimini arttırmaya yönelik hem yenilikçi yem formu, hem de yemlerin uygun yemlik formları üzerinden probiyotik katkılı proteinli sıvı arı yemi beslenmesi üzerine çalışmalar yapılacak.

  KOLONİ BAŞINA VERİM ARTACAK

 Protein, bal arılarının yavru geliştirmesi için oldukça önemlidir. Eğer protein krizleri oluşursa bakıcı işçi arılar larvalar için besin üretemez ve larvaları besleyecek duruma geldiklerinde genç larvaları tüketmeye başlarlar. Bunun önüne geçmek için ek beslemede proteinli arı yemleri kullanmak veya polen ile besleme yapmak gerekmektedir. Bu proje Türkiye’de koloni başına verim düşüklüğü sorununa da çözüm olacak bir inovasyon projesidir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelisabah.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.